Språk Språk
Hur ställer jag mig i kö på en bok?

Du kan ställa dig i kö på en bok – reservera boken – om boken är utlånad till någon annan. Du kan också reservera böcker som finns inne på bibliotekshyllorna. Det kan vara bra om du till exempel om du vill få hjälp att samla ihop alla böcker i en litteraturlista. Att reservera böcker är gratis.

För att reservera böcker måste du ha ett bibliotekskort och en pinkod. Logga in på bibliotekens webbplats med ditt bibliotekskortsnummer eller personnummer samt din pinkod. Reservera böcker och annat genom att leta reda på det du vill låna i katalogen och klicka på reservera-knappen. Du hittar alla dina reservationer under Mina sidor.

Du kan också ställa dig i kö på böcker genom att komma in till något av våra bibliotek eller kontakta oss via e-post eller telefon. Du hittar alla kontaktuppgifter här.

Du kan välja om du vill få veta via e-post eller brev att boken har kommit tillbaka till biblioteket. När boken du reserverat finns att hämta hittar du den på bibliotekets reservationshylla. Hämta din reservation och låna som vanligt på utlåningsapparaten eller vid informationsdisken.
Om du ska hämta en reserverad bok på stadsbiblioteket i Norrtälje, Rimbo bibliotek eller Hallstaviks bibliotek är det viktigt att du tittar på aviseringskoden som står med i meddelandet. Samma kod finns nämligen på din reserverade bok. Det är alltid samma kod, så du tjänar på att lära dig den utantill. Böckerna i reservationshyllorna på biblioteken i Hallstavik, Rimbo och Norrtälje är sorterade i nummerordning utifrån böckernas aviseringskoder.

Om du inte längre vill stå i kö för en bok kan du ta bort din reservation på Mina sidor. På sidan för Mina reservationer kan du då markera den bok du inte längre vill köa till och klicka på symbolen Ta bort (den ser ut som en soptunna).